Wildparken en wildreservaten

Zuid-Afrika's parken en reservaten kunnen in drie categorieŽn ingedeeld worden: natuurparken en reservaten; particuliere en nationale parken en provinciale wildreservaten. Natuurparken staan niet zozeer bekend om hun dieren als wel om hun landschappelijke schoonheid.

Particuliere wildreservaten hebben een zeer persoonlijke service en verzekeren je van de beste mogelijkheden om wild te zien. De ambiance in de lodges en kampen, die over het algemeen zeer luxueus zijn ingericht, is vaak zeer relaxt en plezierig. Safari's in een open voertuig worden verzorgd door ervaren rangers met daarbij vaak ook een tracker. Vaak worden er in deze particuliere parken ook wandelsafari's aangeboden.
De meeste particuliere reservaten liggen aan de westelijke grens van het Kruger Nationale Park en er zijn er een aantal in het noorden van KwaZulu-Natal en in de Oost-Kaap. Om echt de dieren in het wild te zien is een minimum verblijf van twee nachten in zo'n kamp wel aan te raden.

 

Nationale Parken kan je zelf in je gehuurde auto verkennen. Natuurlijk kan je je ook in deze parken door een ranger in een jeep laten rondrijden. In de Nationale Parken doet de ranger het over het algemeen allemaal zelf en heeft hij geen hulp van een tracker. In het Kruger Nationale Park moeten alle jeeps overigens voorzien zijn van een 'dak' (zie foto helemaal onder). Terwijl dit in een particulier park niet hoeft en de auto vaak ook geen deur meer heeft aan de chauffeurs kant.

Zuid-Afrika telt 20 van deze Nationale Parken. In de meeste van deze parken kan je in zogenaamde restcamps overnachten. Deze restcamps zijn zeer populair bij zowel de Zuid-Afrikaanse toerist als de internationale bezoeker omdat ze in verhouding met een particulier park erg betaalbaar zijn. 

De Nationale Parken van Zuid-Afrika:

Kruger National Park

Ndumo Game Reserve

Mkuzi Game Reserve

Hluhluwe-Umfolozi Park

Greater St Lucia Wetland Park

Itala Game Reserve

uKhahlamba-Drakensberg Park

Golden Gate Highlands National Park

Mountain Zebra National Park

Addo Elephant National Park

Tsitsikamma Forest National Park

Tsitsikamma Coastal National Park

Wilderness National Park

Bontebok National Park

Karoo National Park

Augrabies Falls National Park

Kgalagadi Transfrontier Park

Pilanesberg National Park

Marakele National Park

 


© Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
© Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
© Plaatjes: Graphics by Irene