Walvissen & Dolfijnen

Zuid-Afrika staat al jaren bekend als het land van de "Big Five" - leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Tegenwoordig noemt men het ook wel het land van de "Big Six", met als zesde de walvis, een dier dat nog groter is dan de olifant. Hoewel er minstens 37 soorten walvissen en dolfijnen aangetroffen worden in de zeen van Zuid-Afrika, zijn de meest bekende de Zuidkaper, de Bultrug en Bryde-walvis

De zuidkaper is gemakkelijk te herkennen aan de grote eeltplekken of "rotsduinen" op zijn kop. Vaak zie je ze rondspartelen in de branding, op slechts een paar meter van het strand en de rotsen van de kust. De soort ontleent zijn Engelse naam "Right whale" aan het feit dat het de juiste walvis was om op te jagen vanwege zijn olie en omdat hij mooi langzaam bewoog.

 

Een bijzonder goed punt om ze te bekijken is Walker Bay, tussen Hermanus en Gansbaai. n van de beste plekken ter wereld om vanuit een boot deze zeezoogdieren te bekijken is Plettenberg Bay. Het zijn voornamelijk Zuidkapers en Bultruggen met kalveren van augustus tot december. Ook Bryde-walvissen en orka's worden regelmatig gezien. Het walvisseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot december, als de vrouwtjes hun jongen werpen en dichtbij de kust blijven in de ondiepe wateren.  

De kleine neefjes van de walvis, de dolfijnen, kunnen het hele jaar door gezien worden. De gewone dolfijnen (Delphinus delpnis) zie je geregeld tussen Lambert's Bay en Port Elizabeth, terwijl de Heaviside's en Dusky dolfijnen meestal in de wateren dicht bij de Westkust ten noorden van Cape Point zwemmen.

Ook pelsrobben worden vaak gezien, net als in grote getale tuimelaars, gewone robben en Humpback seals.
Er is een non-profit organisatie, de S.A. Whale Route, opgericht om de walvisobservatie vanaf het land en vanaf de boot in Zuid-Afrika te promoten. 
De route strekt zich uit van Strandfontein in het westen tot Durban in het oosten met meer dan 2.000 km kust waar walvissen gezien kunnen worden. .

Info: The MTN Centre for Dolphin Studies

 


Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
Plaatjes: Graphics by Irene