Tshwane (Pretoria)

The City of Tshwane (zoals Pretoria tegenwoordig genoemd wordt) is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika. Het is een moderne stad gebouwd op de rijkdom van de Cullinan Diamantmijnen. Een andere naam voor de stad is Jacaranda City vanwege de overvloed aan paarse bloeiende bomen die de straten omzomen.
 


Bovenstaande twee foto's zijn van het Voortrekker Monument. Het monument herdenkt de Afrikaner pioniers die vanaf 1836 de Kaap verlieten om aan de Britse overheersing te ontsnappen. In 1938, 100 jaar na de Slag bij Bloedrivier werd het monument het symbool van de Afrikaner eenheid. In de Hall of Heroes staat en cenotaaf die op 16 december, de dag van de Slag bij Bloedrivier, om klokslag 12 uur verlicht wordt door een zonnestraal die via het dak naar binnen komt. Zie de twee foto's hieronder.


De Union Buildings (foto onder) die over de stad heenkijken zijn een testament van de koloniale macht, de apartheidjaren en vrijheidsstrijd. Voor de Union Buildings sprak Nelson Mandela, Zuid-Afrika's eerste democratisch gekozen president, de natie toe tijdens zijn inauguratie.


 


Foto's: Hildo Krook & Francisca den Otter 
Teksten: Francisca den Otter & South African Tourism
Plaatjes: Graphics by Irene